četrtek, maj 26, 2022

Kostanjev med ima grenak in močan okus z temno rjavordečo barvo. 

 

Visoka vitaminska vrednost kostanjevega medu

AKostanjev med ima zelo specifičen okus. Strokovnjaki mu pripisujejo številne zdravstvene trditve. V zadnjem času vse več raziskav poteka in ugotavljajo zdravilne učinke kostanjevega meda, ki se uvršča v sam vrh po kvaliteti. Kostanjev med vsebuje veliko cvetnega praha kar mu daje grenak okus in posledično je njegova vitaminska vrednost večja kot pri drugih vrstah medu.

 

Antibakterijsko delovanje

Na čebelarski zvezi Slovenije so naredili raziskavo in dokazali antibakterijsko delovanje kostanjevega medu, kar pomeni, da zavira rast določenih bakterij. Na ta način se lahko kostanjev med uporablja za potencialno zdravljenje različnih bakterijskih bolezni.

Kostanjev med kot »zdravilo«

Kostanjev med vsebuje posebne sestavine, zato se lahko v tradicionalni medicini uporablja že stoletja in pospešuje celjenje ran, pomaga pri opeklinah in drugih poškodbah kože, preprečuje  vnetje ter zmanjšuje verjetnost okužbe rane. Med zmanjšuje neprijeten vonj ran. Naravno prisoten sladkor v kostanjevem medu namreč celicam daje energijo, optimalna viskoznost medu pa omogoča, da se rane hitreje zapirajo. Vedno več znanstvenikov po vsem svetu prepoznava kostanjev med kot zdravilo.

»Medicinski med«

V nekaterih bolnišnicah v Sloveniji in po svetu uporabljajo pri zdravljenju ran obliže iz kostanjevega medu, to je tako imenovan medicinski med, ki je predhodno dodatno steriliziran.