sreda, april 14, 2021

Analiza čebeljega strupa

Analiza čebeljega strupa je osnova za izdelavo vsake kozmetike. Trenutno v Sloveniji nihče od pooblaščenih laboratorijiev ne izvaja analize čebeljega strupa. Pravijo, da bi jih trenutno analiza stala preveč časa in finančnih stredstev.  V tujini izvajajo analizo na Hrvaškem, Nemčiji, Romuniji in na Kitajskem. Stik z laboratoriji je teško vzpostaviti. Cene analize čebeljega strupa vam trenutno ne morem izdati, ker je še nimam. prav tako nimam minimalnih količin, ki jih je potrebno posredovati za analizo. Kakor hitro pridobim podatke, jih objavim. 

Leterna hiška z lučko in oknom iz voska

Laterna - hiška z lučko 

laterna

Lasersko graviranje na les in laserski izrez izvajajo v Modri delavnici (Zavod SImetris) https://modra-<wbr< a="">>delavnica.si/lasersko-rezanje-in-graviranje/

V novembru 2020 sem prišel na idejo, da bi v ponudbo "Apihiška" dodal lepo tradicionalno darilo, ki bi imelo pridih lokalnega področja in bi zanj bilo zelo veliko zanimanje. Prav tako bi bilo primerno za domače apituriste in apituriste iz tujine. Spomnil sem se na leterno, ki je znana že zelo dolgo. V Modri delavnici (Zavod Simetris) sem poiskal pomoč za izris in laserski izrez iz lesa za leterno. Ko je bila hiška narejena je bilo potrebno dodati še delček čebeljega produkta. To sem naredil s tem, da sem okna naredil iz čebeljega voska. V leterni je prižgana lučka na baterijo.  Laterna s čebeljim voskom bo ostala ena izmed ponudbe, ki jo bo imelo naše Čebelarstvo v svoji ponudbi in jo bodo lahko kupili tako imenovani Apituristi, ki bodo obiskali naše čebelarstvo. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apiturizem na kmetiji Lunežnik

Kmetija Lunežnik je letos registrirala dopolnilno dejavnost na kmetiji. 
Izdelujejo jaslice iz čebeljega voska, ki so lepo darilo za božične praznike, saj čebelji vosek je nekaj posebnega in kdorkoli ga prime ali vidi se ga razveseli. jaslice lahko kupite v kompletu za leseno smrekovo hiško ožgano z ognjem za zaščito lesa. Kupite lahko tudi komplet 11 figuric jaslic. 

Okvarjajo se s svečarstvom in izdelavo izdelkov iz čebeljega voska. 

Letos so registrirali smrekovo mazilo. Mazilo je sestavljeno iz smrekove smole, čebeljega voska in olivnega olja. To je mazilo narejeno po tradicionalni metodi in vam olajša marsikatero tegobo. 

Ponujajo tudi alkoholno tinkturo propolisa. Njihov spletni portal je http://apihiska.com.

So tudi član apiterapetske organizacije Čebelarske zveze Slovenije,

5. mednarodni kongres o čebelarstvu Tuzla 2020

V petek in soboto je potekal 5. mednarodni kongres o čebelarsvu. vesel sem, ker sem lahko prvič kongres spremljal preko zooma v živo. To mi je omogočila Čebelarska zveza Slovenije. 

V dveh dnem so predstavniki akademskih in raziskovalnih skupnosti predstavili preko trideset prispevkov preko "Zoom" platforme.

Poleg gostiteljev iz BiH so bili aktivni udeleženci iz Hrvaške, Srbije, Makedonije, Slovenije, Ukrajine, Malezije, Turčije, ZDA in Združenega kraljestva ter predstavnik FAO (Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo). Inštitut za zdravje in varnost hrane Zenica (INZ), kot eden od soorganizatorjev kongresa.

- Kongres je pokazal svojo interdisciplinarnost in združil vse deležnike na področju čebelarstva in čebeljih pridelkov. Rezultati raziskave so bili predstavljeni na kongresu, pa tudi rezultati stroke in prakse. Tako so pri delu letošnjega druženja sodelovali veterinarji, živilski tehnologi, nutricionisti, zdravniki, agronomi, farmacevti, inženirji strojništva in elektrotehnike ter veliko število izkušenih čebelarjev in drugih sorodnih poklicev. Druženje bo tak pristop gojilo tudi v prihodnje, poudarja predsednik organizacijskega odbora Sanel Hodžić.

V skladu z vizijo, poslanstvom in cilji kongresa je bila sprejeta resolucija, ki vključuje petindvajset sklepov in priporočil znanstveni in strokovni skupnosti.

Med drugim je bilo poudarjeno, da je čebelarstvo pomembna gospodarska dejavnost, ki lahko pomembno vpliva na status kmetijskih proizvajalcev na podeželju, in predstavlja potencial za zmanjšanje revščine in migracij. v prihodnosti je treba vključiti dodatno podporo pristojnih institucij, da bi povečali
pridelavo medu. Proizvodnja kakovostnega medu in drugih čebeljih pridelkov je odlična priložnost za razvoj podeželja in razvoj kmetijstva.

- Da bi povečali konkurenčnost tega sektorja, si moramo sistematično prizadevati za povečanje produktivnosti na panj. Uporaba sodobnih tehnologij in povečanje števila profesionalnih čebelarjev ter hobi čebelarjev lahko pomagajo doseči ta cilj. Posebej pomembna je uporaba inovativnih tehnologij pri razvoju čebelarstva, kot so mobilno čebelarstvo, SMS tehtnica, uporaba podatkov meteoroloških služb, registrov in katastra čebelje paše. Za izboljšanje in ustvarjanje pogojev za tehnični in tehnološki napredek bi morale čebelarske organizacije v prihodnjem obdobju nenehno delati na predlaganju, zagotavljanju in usmerjanju podpore državnih in mednarodnih institucij ter uporabljati obstoječe možnosti za podporo iz državnih sredstev, je dejal Hodžič.

Na kongresu je bilo določeno tudi, da bi si morali vsi akterji v vrednostni verigi čebelarstva prizadevati za boljšo ureditev institucionalnega in pravnega okvira tega področja in da si je predvsem zaradi ponarejanja medu in uvoza manj kakovostnih čebeljih pridelkov po nizkih cenah treba prizadevati za izboljšanje ( notranji in zunanji) nadzor izdelkov na domačem in mednarodnem trgu.

Udeleženci kongresa so predlagali tudi izboljšanje nadzora in izvajanje boljših preventivnih ukrepov s podporo veterinarskih služb in pristojnih organov ter delo na uvajanju najnovejših spoznanj o metodah preprečevanja bolezni čebel.

Usklajevanje z EU

- Poudarili smo, da je treba posebno pozornost nameniti zaščiti in promociji čebeljih pridelkov z geografskim poreklom ter si prizadevati za uskladitev zakonodaje na področju čebelarstva z zakonodajo EU. Med drugim je treba izboljšati in urediti zakonodajo za registracijo namenskih vozil in čebelarskih prikolic ter pospešiti in poenostaviti postopek prehoda iz običajnega v ekološko čebelarjenje, so poudarili udeleženci v Tuzli.

Hodžić med drugimi pomembnimi zaključki izpostavlja, da so čebelji pridelki lahko pomembna podlaga za razvoj farmacevtske, kozmetične in drugih sorodnih panog, zato je njihova standardizacija osnovni predpogoj za uporabo v te namene.

- Izboljšati je treba mednarodno sodelovanje, da bi se lahko prijavili na razvojne projekte na področju čebelarstva, čebeljih pridelkov in celotne vrednostne verige na tem področju, obstaja velika potreba po stalnem izobraževanju čebelarjev za povečanje znanja in spretnosti ter za pravilno uporabo pridobljenega znanja v odgovor noveizzive, medtem ko bo Kongres čebelarstva in čebeljih pridelkov še naprej izboljševal kakovost dela tako, da bo na kongres pripeljal svetovno znana imena s področja čebelarstva, medu in čebeljih izdelkov, standardizacije in apiterapije, da predstavi najnovejša znanstvena spoznanja o čebelarstvu in čebeljih izdelkih

Vir: https://www.tuzlainfo.ba/

Zdravilne lastnosti kostanjevega meda

Kostanjev med ima grenak in močan okus z temno rjavordečo barvo. 

 

Visoka vitaminska vrednost kostanjevega medu

AKostanjev med ima zelo specifičen okus. Strokovnjaki mu pripisujejo številne zdravstvene trditve. V zadnjem času vse več raziskav poteka in ugotavljajo zdravilne učinke kostanjevega meda, ki se uvršča v sam vrh po kvaliteti. Kostanjev med vsebuje veliko cvetnega praha kar mu daje grenak okus in posledično je njegova vitaminska vrednost večja kot pri drugih vrstah medu.

 

Antibakterijsko delovanje

Na čebelarski zvezi Slovenije so naredili raziskavo in dokazali antibakterijsko delovanje kostanjevega medu, kar pomeni, da zavira rast določenih bakterij. Na ta način se lahko kostanjev med uporablja za potencialno zdravljenje različnih bakterijskih bolezni.

Kostanjev med kot »zdravilo«

Kostanjev med vsebuje posebne sestavine, zato se lahko v tradicionalni medicini uporablja že stoletja in pospešuje celjenje ran, pomaga pri opeklinah in drugih poškodbah kože, preprečuje  vnetje ter zmanjšuje verjetnost okužbe rane. Med zmanjšuje neprijeten vonj ran. Naravno prisoten sladkor v kostanjevem medu namreč celicam daje energijo, optimalna viskoznost medu pa omogoča, da se rane hitreje zapirajo. Vedno več znanstvenikov po vsem svetu prepoznava kostanjev med kot zdravilo.

»Medicinski med«

V nekaterih bolnišnicah v Sloveniji in po svetu uporabljajo pri zdravljenju ran obliže iz kostanjevega medu, to je tako imenovan medicinski med, ki je predhodno dodatno steriliziran.